Wat wordt jouw doel deze zomer?
24 mei 2015
Een ervaring rijker Down Under
14 oktober 2015
Show all

Transfertalk

Op het Nederlands team na ligt het hockey op zijn gat. Zowel in het hockey als in het voetbal. Als ik verschillende sport-apps open om het nieuws te volgen over hockey en voetbal lees ik de uitslagen van de HWL, de rapportcijfers van Jacques Brinkman en de Nederlandse voetbaldames, die helaas geen geschiedenis hebben geschreven door ook te winnen van Japan. Het andere nieuws wat ik lees gaat over transfers. Zelfs hockey.nl gaat een transfer maken en zal onder een ander format verder gaan.

Kenneth Vermeer van Ajax naar Feyenoord, dat is toch wel de meest opvallende transfer van dit seizoen. Voor de grootste fans een onbegrijpelijke keuze, maar als topkeeper te begrijpen. Kenneth wil maar één ding en dat is spelen. Dan maar bij de grootste concurrent en ook een mooie club.

Dirk Kuyt terug in de Kuip, Johnny Heitinga terug in de Arena, Xan de Waard naar SCHC en Julia Müller naar Amsterdam. Allemaal topspelers die om verschillende redenen vertrekken bij hun huidige club en een nieuw avontuur aangaan. Wat zal de rol van Dirk gaan worden bij Feyenoord? Kan hij zijn ervaring, drive en winnaarsmentaliteit overbrengen op de rest van het team? Kan Julia Müller haar Duitse mentaliteit mee- en overbrengen naar Amsterdam? En groeit Xan uit tot een van de beste speelsters van Nederland onder de vleugels van Carlien en Caia?

Kampong, OZ en Hurley zijn aardig leeggelopen. Topspeelsters kiezen voor een topclub omdat ze play-offs willen spelen en omdat ze beter willen worden. Maar moet je daar per se de overstap voor maken? Ik heb het bij Laren meerdere keren meegemaakt dat veel toppers vertrokken en dat we opnieuw moesten bouwen. Dat was niet altijd makkelijk, maar dat zijn wel fases geweest die ontzettend leerzaam waren en waarin nieuwe jonge talenten zich hebben ontwikkeld en zijn uitgegroeid tot belangrijke waardevolle speelsters.

Het kan heel leerzaam zijn om een dragende speler te zijn in een vertrouwde omgeving op een club en team waar je al jaren speelt. Je leert de leiding te nemen, je durft je acties te maken en het team op sleeptouw te nemen. Een ander leert er juist veel van om onder de vleugels van ervaren spelers te spelen en zich te ontwikkelen tot waardevolle speler van het team.

De overstap is spannend, vaak kost het tijd om te wennen aan een nieuwe omgeving bij een nieuw team. Het brengt druk met zich mee, de lat ligt hoger en je moet opnieuw jouw rol in de groep ontdekken. Maar als je echt beter wilt worden, geduldig bent en vertrouwen hebt, kan het goed uitpakken. Dat geldt ook als je van een topclub naar een subtopper gaat. Een stapje terug om er vervolgens twee vooruit te maken. Daar zijn ook genoeg voorbeelden van. Weet je nog Ronald de Boer bij Twente? Na twee jaar nam Ajax hem weer over van Twente om vervolgens na zes jaar naar Barcelona te gaan.

Het allerbelangrijkste blijft plezier! Plezier in het spel en met de mensen waar je uren mee op het veld staat en investeert om als individu en team beter te worden. Als dat er is komt het zeker goed en kan je overal van waarde zijn in een team.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *