Amateur of Prof
4 februari 2015
Wat wordt jouw doel deze zomer?
24 mei 2015
Show all

Play-Offs

In de meeste competities naderen we de ontknoping van het seizoen. In het voetbal is de spanning er al weer vanaf. 5 weken voor het einde van de competitie is PSV de nieuwe landskampioen. Daar hopen een aantal clubs zich nog te kwalificeren voor de play-offs en via die weg een ticket te verschaffen voor Europees voetbal. Aan de onderkant van de ranglijst hopen de clubs zich veilig te spelen voor degradatie. In het hockey is het net anders, daar wordt aan de hand van de play-offs bepaald wie zich tot kampioen mag kronen in het seizoen 2014-2015.

Ik kwam er bij toeval achter dat in de vrouwencompetitie de play-offs eerder werden geïntroduceerd dan bij de mannen. De play-offs bij de mannen volgde 2 jaar later. Dat zorgde in eerste instantie voor veel weerstand en kritiek. Het zou ‘niet eerlijk’ zijn want door dit systeem zou zelfs de nummer 4 van de competitie kampioen kunnen worden. Al snel ging de kritiek over naar een positieve houding. Men zag uiteindelijk in dat het een verrijking van de hockeysport was. Dit systeem zorgde voor meer spanning, meer toeschouwers, meer barinkomsten en meer media-aandacht. Daarnaast is het een voordeel voor spelers om finales te spelen, op die manier ervaren de spelers om te gaan met spanning en druk. Die ervaringen kunnen nemen ze weer mee naar het Nederlands team.

De spanning bij de heren was dit seizoen groter dan bij de dames tijdens de laatste speeldag. Daar werd het pas op de laatste speeldag beslist welke 4 teams gaan deelnemen. Bij de dames was het uiteindelijk ook nog spannend maar Amsterdam deed wat het moest doen en speelde zich net op tijd veilig. Bij andere sporten vinden ze de play-offs maar raar, wij zijn eraan gewend dat de prijzen dan pas verdeeld worden. Het is echt het toetje van het seizoen. Wie wil er nou geen finales spelen?!

Het spelen van play-offs is speciaal, je leeft daar als team en club naartoe. Er zit spanning op de wedstrijd en er komen bij deze wedstrijden altijd erg veel mensen kijken. Het is fysiek een uitdaging omdat je in korte tijd 2 of 3 topwedstrijden moet spelen. Vaak worden deze wedstrijden op detail beslist en ligt het erg dicht bij elkaar. Je moet als team in staat zijn 2 of 3 keer top te presteren en dat maakt het spelen van play-offs ook bijzonder. Wat doet spanning met de ploeg? Welke club heeft het fitste team en welke spelers zijn in staat om het verschil te maken. Alleen al daarom leuk voor de hockeyliefhebber om te komen kijken.

Met Laren doen we voor de 20e keer mee aan de play-offs maar we wisten helaas nog nooit te winnen. We zijn een aantal keer dichtbij geweest, maar elke keer was Den Bosch de ploeg die met de schaal omhoog stond op het erepodium. En dat doet pijn. 1 prijs ontbreekt nog in mijn kast en dat is de landstitel. Dit is misschien wel mijn laatste kans om deze prijs op mijn palmares bij te schrijven. We starten tegen SCHC waar we in de competitie van hebben gewonnen en gelijk hebben gespeeld. Eerder behaalde resultaten bieden ook hier geen garantie voor de toekomst. Die les hebben we wel geleerd in het seizoen 2011-2012 toen we het team hadden om kampioen mee te worden maar wederom moesten toezien hoe Maartje Paumen de schaal in ontvangst nam.

In mijn omgeving krijg ik veel reacties dat mensen mij die titel zo gunnen na 16 jaar hoofdklasse zonder titel. Maar in de sport krijg je niks cadeau.

Comments are closed.