Vormverlies, de meeste sporters maken het mee
14 december 2014
Play-Offs
7 mei 2015
Show all

Amateur of Prof

Afgelopen maand telde de KNHB haar 250.000ste lid. Ik als groot hockeyliefhebber ben er natuurlijk erg trots op dat mijn sport zo populair is en sinds het WK in 1998 zo extreem gegroeid is. Clubs kampen met een tekort aan velden waardoor er wachtlijsten ontstaan, er wordt tegenwoordig op de zondagochtend door de jongste jeugd gespeeld zodat er meer wedstrijden gespeeld kunnen worden op de zaterdag. En ik las laatst dat er tegenwoordig al combi kunstgrasvelden zijn zodat voetbalclubs en hockeyclubs de velden kunnen delen.

Mede dankzij die groei en populariteit van de sport zaten er tijdens het WK hockey in Den Haag dagelijks 15.000 mensen op de tribune. Werden er 2 wedstrijden live uitgezonden bij de NOS. Op TV West werd er zelfs de hele dag door hockey uitgezonden. Daarmee bereikten de tv zenders 85 miljoen kijkers. Kunnen we nu zeggen dat hockey professioneel is geworden? Of zal het altijd een amateursport blijven? Wanneer is een sport eigenlijk professioneel? Als het maar genoeg kijkers trekt in stadions of op televisie? Dat de mensen die zich voor clubs of verenigingen inzetten als betaalde baan of dat een vereniging wordt gerund door vrijwilligers?

Ik heb mijn sport altijd beleefd als prof. Al op jonge leeftijd was ik serieus met mijn sport bezig. Ik trainde altijd hard, ging de dag voor de wedstrijd op tijd naar bed en leefde gezond. De vraag is natuurlijk of hockeyen in de hoofdklasse valt onder de noemer prof! Want bijna alle speelsters studeren of werken overdag en trainen in de avonduren. In de afgelopen jaren is er wel een omslag gekomen, er wordt door veel clubs ook in de middag getraind, mits dat te combineren is met studie of werk. Toch hoor je genoeg critici dat hockey een amateur sport is en dat ook zal blijven, ondanks dat veel spelers een contract hebben en geld verdienen en internationals rond de 10x per week trainen.

Wat zijn de maatstaven wanneer je jezelf een prof mag noemen? Is dat als je als sporter bakken met geld verdiend? Minimaal 32uur per week met je sport bezig bent? Of dat je miljoenen kijkers hebt? Ben je niet een amateur als je doping gebruikt, maar wel hebt gewonnen? Want je kon toch ook niet anders, iedereen gebruikte doping. Of als je een belangrijk doelpunt maakt en je shirt uittrekt omdat de adrenaline door je lijf giert en je je op zo’n moment niet kan bedenken dat je je team behoorlijk dupeert met een gele kaart? Ik heb in ieder geval nooit de behoefte gehad om mijn shirt of rok omhoog te trekken als ik een doelpunt maakte.

De FIH doet er alles aan dat de sport mondiaal populair wordt en blijft. De top is al jaren hetzelfde. Het zijn vaak dezelfde landen die om plek 1 t/m 3 strijden. Maar is dat in het voetbal niet ook zo? En zit er niet bij elk toernooi een verrassing tussen bij welke sport dan ook? Op het WK bij was de heren Argentinië een grote verrassing en bij de dames USA.

Ik stoor me er best wel aan dat men vindt dat de top 3 van te voren al vast staat. Beseffen we dan niet dat we daar keihard voor trainen, dag in dag uit. En zien we niet bij heel veel sporten en competities dat de top 3 vaak dezelfde landen of clubs zijn. En het maakt niet uit of ik het nou over voetbal, hockey, tennis of schaatsen heb. Veel belangrijker vind ik dat we in Nederland heel erg trots mogen zijn op het feit dat wij als zo’n klein land zo succesvol zijn in heel veel sporten. Want wat hebben we, met z’n allen, in 2014 genoten van alle successen die behaald zijn. Ik liep in ieder geval voorop in de polonaise tijdens de Olympische Spelen het WK hockey en voetbal.

Het gaat er niet om hoeveel geld je met je sport verdient of hoeveel kijkers een desbetreffende sport trekt. Het gaan om een serieuze sportbeleving en op een eerlijke manier strijden om het allerhoogst haalbare te bereiken als team of als individu. En dat er verschillen zijn is nou eenmaal een feit. Maar laten we stoppen met de discussie dat het mondiaal niet groot genoeg is. Laten we gewoon trots zijn op het feit dat we prijzen winnen. Zonder alle effort en inzet van die topsporters zou de top 3 er namelijk heel anders uitzien.

Comments are closed.